Lesvos - den grekiska ön med smaker i världsklass

Resan till Lesvos | Matbloggarnas recept | Om produkterna

Ingen vanlig Feta

Att vara smaksökare innebär att ta sig dit ryktet pekar. Ett tips om en extra god olivsort kanske för dina steg till en lummig olivlund på grekiska fastlandet. En tugga av en ypperlig fetaost kanske kräver att du behöver leta bland byar längst den grekiska gränsen i norr.

Det var på en sådan upptäcksresa som Frixos Papadopoulos hittade Fontanas nya fetaost. Från ett smakprov på en marknad i Aten ledde spåren till Vatousa på ön Lesvos, och vidare till Grigoris Rodos –andra generationens ostmästare.

Fetaosten från Grigoris är speciell. Mjölken ärver smaken från de hundratals örter och växter som är djurens bete och som inte växer någon annanstans i världen. Osten får en extra krämig konsistens med mer smak och karaktär, sparsamt smaksatt med äkta havssalt.

Ingen vanlig feta helt enkelt.

Saganaki från Lesvos

Saganaki är en klassisk grekisk osträtt. Namnet härstammar från den stekpanna som ursprungligen användes vid tillagningen, men är idag synonymt med stekt ost med pressad citron. På turiststråken används ofta vanlig fetaost som paneras och friteras, men för en äkta saganaki krävs lagrad får- och getost. Osten från Lesvos har extra rik smak, tack vare födan som djuren äter, och som i sin tur ger smak åt deras mjölk.

Fontanas Saganaki finns i två varianter, en mild och en smakrik. Skillnaden är lagringstiden.

Stekt blir ostens yta krispigt gyllengul och insidan varm och krämig. Men det går att äta den på fler sätt än stekt: hyvla den över pasta, riv den över gratänger, skär den i kuber och lägg i salladen. Den goda smaken gör att Fontanas Saganaki-ost passar till det mesta.

Saganaki från Lesvos - en fantastisk stekost!